top of page

KARAÇAM

KARAÇAMIN BİYOLOJİSİ 

      
 Karaçam (Pinus nigra Arnold); Ülkemizde yayılış yerleri itibariyle çok geniş bir varyasyona sahiptir. 4,2 milyon hektar karaçam ormanımız vardır. Ülkemizde; Karaçam, Anadolu’nunbatı, güney, kuzey ve orta Anadolu coğrafi bölgeleriyle Trakya bölgesinde doğal olarak geniş alanlarda yayılış gösterirler.

 Karaçam, rutubetli iklim mıntıkalarından, kurak karasal iklim mıntıkalarına kadar  geniş bir yayılış   alanına  sahiptir.

     Ayrıca Karaçam odunu teknolojik vasfı yüksek, geniş bir kullanım alanına sahip önemli bir ağaç türümüz dür.Karaçam gençlikleri, kuraklığa ve ışık azlığına oldukça dayanıklıdır. 

    İlk yıllarında kökünü geliştiren gençliğinin, üzerindeki ışık entansitesi arttıkça boy büyümesi de artar. Gençlikte hızlı büyüyen, maksimum boy büyümesi 30 yaşlarda en yüksek noktaya ulaşan,  yüksek boylu, düz ve dolgun gövdeler yapan karaçamın biyolojik ömrü de çok uzundur. (850 yıl) 

Derin topraklarda kazık kök, sığ ve sert topraklarda ise kalp kök sistemi oluşturur. Diğer çam türlerimizegöre mutedil bir ışık ağacıdır. Optimum yetişme ortamlarında gölgeye dayanıklılığı artar adeta yarı gölge ağacı özellikleri taşır. 

      Karaçam toprak istekleri bakımından da çok kanaatkardır. Rutubetlice derin, ince kum balçığı ile ağır balçık arasında değişen toprak türleri üzerinde iyi gelişme yaparlar. Bu toprakların genel özelliği; Derin ve orta derin, az taşlı, drenajı iyi, su tutma kapasitesi normal, PH’sı 5,5 -7,5 , besin muhtevası yüksek ve kök gelişimine  olanak veren topraklardır.

 Karaçam 15-20 yaşlarından itibaren kozalak tutmaya başlar. Bol tohum yılları 2-3 yılda tekerrür eder. Tohumlar oluştuktan sonra takip eden 2. yılın Eylül sonu-Ekim aylarında olgunlaşır.

     Olgunlaşan tohumlar hava hallerine ve rakıma bağlı olarak  aynı yılın Aralık, ertesi yılın Ocak-Nisan aylarında kozalaklardan dökülürler.

      Bol tohum yılı tohumların olgunlaştığı yıl kabul edilir.

© 2023 by Nature Org. Proudly created with Wix.com

bottom of page